Verder is er een trek uit de Randstad naar “de provincie” die al jaren zichtbaar is (d.w.z. dat er meer mensen weg gaan dan naar de Randstad toe gaan). Dit zijn vooral stellen zonder kinderen en ouder dan 30 jaar, mogelijk is Corona mede de oorzaak omdat mensen meer ruimte willen en verwachten vaker thuis te zullen werken, ook post-corona.

Opvallend is dat deze trek vooral uit de regio Amsterdam en DenHaag is en in mindere mate Rotterdam en zelfs Zuid-Oost Brabant. De ontvangende provincies zijn alle andere regio’s maar vooral Flevoland, Groningen, Drenthe en Overijssel.

De prijzen van de huizen zijn in sommige regio’s echt aanzienlijk lager, soms wel tot 50% van de gemiddelden in de Randstad.

Duidelijk lijkt wel dat het aanbod een verdere vermindering te zien geeft; door de stijging neemt de financierbaarheid voor veel mensen af en dat betekent dat de doorstroming minder wordt omdat meer mensen noodgedwongen blijven zitten.

Januari was overigens een uitzondering; er waren twee opvallende invloeden te zien:
– de verlaging van overdrachtsbelasting voor kopers onder de 35 jaar
– de overdrachtsbelasting voor beleggers ging omhoog per 1 januari en daardoor is een aantal aankopen waarschijnlijk vervroegd.