Instappen of niet? Dat is een terugkerende vraag voor iedere belegger; is het slim om te wachten tot de beurs verder daalt en dan, net voor hij weer omhoog gaat, instappen? Was het maar zo eenvoudig; dagelijks zijn duizenden analisten wereldwijd op zoek naar de gouden formule die de beurs voorspelt. Die het mogelijk maakt uit te stappen op een hoogtepunt en weer in te stappen op een dieptepunt. Tot op heden met weinig succes.

Veel particuliere beleggers lukt het tegenovergestelde wel: zij zien de stijging een tijd aan en krijgen zo vertrouwen in de opwaartse beweging en stappen dan in. Als het daarna tegen zit dan blijven ze nog even wachten op betere tijden maar bij de volgende daling houden ze het voor gezien en stappen gedesillusioneerd uit. Niet zelden zonder verlies.

Zie je al die spanningen op de beurs met lede ogen aan dan is nu verkopen waarschijnlijk een slecht moment. Het tegenovergestelde is waarschijnlijk eerder waar: misschien is het een goed kóópmoment.

Maar wij zijn geen beheerders en dit is geen advies dus we laten het bij de strategie die meestal verstandig is: de periodieke inleg. Elke maand inleggen met een vast bedrag levert soms een mooi inkoopmoment als de beurs een keer tegenzit. Op termijn profiteer je ook van de gemiddelde (langjarige) stijging die beurs doorgaans laat zien.

Ja, ik wil een afspraak