Nu we waarschijnlijk uit de Coronacrisis zijn wordt zo hier en daar voorzichtig de balans opgemaakt. Over de economie hebben we het later nog, maar meer concreet hebben we iets geleerd wat we eigenlijk wel wisten: geld dat vastzit kun je niet uitgeven. Anticiperen op deze waarheid-als-een-koe heeft voor een aantal van onze relaties een bijzondere betekenis gekregen; het heeft hen door de afgelopen periode heen geholpen.

We hebben het wel eens over aflossen, beleggen, financieren enzovoort. Wat dat precies betekent kunnen we uitrekenen en welke consequenties het mogelijk heeft kunnen we vertellen en overwegen. Maar als je door de afgelopen maanden een tijd geen inkomen hebt gehad waardoor je de vaste lasten niet kon betalen, dan wordt het wel heel concreet.

Helemaal wrang wordt het als je ook nog eens in een huis met overwaarde woont of juist hebt afgelost (omdat de hypotheekrente hoger was dan de spaarvergoeding).

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: geld beschikbaar houden is de steunpilaar van elk financieel plan en het heeft veel mensen de afgelopen Corona-maanden gered; het lijkt misschien een academisch verhaal – tot je er zelf de gevolgen van ondervindt.