Kopen of wachten? Nu de huizenprijzen hun voorlopige hoogtepunt lijken te hebben bereikt slaat soms de twijfel toe: is langer wachten de moeite waard? Factoren die een besluit tot koop uitstellen zijn op de eerste plaats de rente, deze stijging is aanzienlijk en er zijn geen tekenen dat hij binnenkort weer daalt; sommigen voorspellen dat het lage niveau nooit zal terugkeren.

Tel daarnaast de onzekerheid over energieprijzen, de economie en de noodzaak tot verduurzamingen (later meer hierover) dan is de oorzaak van de afkoeling wel duidelijk.

Betekent dat nu dat er ook een daling aan zit te komen? Dat denken wij niet. De belangrijkste redenen zijn dat er nog steeds veel mensen een huis zoeken, er een groot tekort is én dat er jaarlijks zo’n 100.000 mensen in Nederland bijkomen die allemaal een dak boven hun hoofd nodig hebben.

Dus de belangrijkste oorzaak van de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren, de woningnood, is niet weggenomen. En met alle beste wil van de wereld: die gaat de overheid niet snel wegnemen. Het duurt eenvoudigweg te lang voordat er huizen kunnen worden gebouwd en tegen die tijd dat ze worden opgeleverd zijn er nog meer mensen die op zoek zijn. Dus een beetje afkoeling van de huizenmarkt op dit moment is op zijn best een goed moment om iets rustiger te kijken, én te kopen.

Ja, ik wil een afspraak