Deze mix was al inflatie-gevoelig maar het ontplofte toen Rusland Oekraïne binnenviel en we direct begrepen wie aan de knoppen zat van onze gasleveranties. Even later was duidelijk dat ook voedsel duurder werd (ook door schaarste, bijvoorbeeld graan en zonnebloemolie) en ondertussen staan de huizenprijzen nog steeds op topniveau.

Zoals gezegd is een hoge economische groei één van de belangrijkste oorzaken van inflatie. Logisch, want een sterk groeiende economie verbruikt meer grondstoffen, die worden dan duurder, vaak loopt de productiestijging achter bij de vraag en de producten stijgen in prijs. De consumenten willen die prijsstijging niet betalen maar hebben geen keus en zullen dus hogere lonen verwachten (bijvoorbeeld via looneisen van vakbonden of door lagere lasten van de overheid).

Als die uitblijven kunnen ze makkelijk van baan veranderen (die hoge economische groei zorgt bijna altijd voor een lage werkloosheid) en zo alsnog een hoger inkomen krijgen. Door deze stijgende lonen worden de kosten voor producenten hoger en die vragen dan weer meer voor hun producten en voor je het weet zit je in een opwaartse prijsspiraal.

Deze inflatie is niet veroorzaakt door een sterke economische groei of een algemene stijging van de prijzen of door het aanzetten van de geldpers maar door een beperkt aantal schaarse goederen met de energie (gas) voorop. De klimaat-transitie gaat ons hier misschien op hele lang termijn redden maar op korte termijn zullen we simpelweg traditionele energie en dan vooral gas blijven gebruiken voor het opwekken van elektriciteit en het verwarmen van huizen. De vraag is of we de komende maanden en jaren nog op Russisch gas kunnen of willen rekenen.