De hoogte en ook de stijging van de inflatie op dit moment is bijzonder: na jaren van een lage inflatie (tussen de 0% en de 3%) zijn we zelfs gewend aan het goedkoper worden van veel dingen. Denk aan auto’s, audio/tv apparatuur en veel van wat uit China afkomstig is. Jarenlang namen de prijzen af en werden producten groter, beter of sneller. Afgelopen jaar was er al een beetje inflatiedruk maar de oorzaken waren tijdelijk; een beetje oplopende energieprijzen, het weer op gang komen van de wereldeconomie na Corona en dan vooral de productie die langzamer steeg dan de wereldwijde vraag.

De verwachting was dat er tegen de zomer wel weer een afname zichtbaar zou zijn, als de productieproblemen in bijvoorbeeld de chipindustrie weg zouden hebben. Een deel van de inflatie was overigens veroorzaakt door het jarenlange, ruime beleid van de ECB met hun opkoop-programma van voornamelijk, staatsobligaties.

De oorzaak van huidige groei van inflatie is dat er een onverwachte factor is opgedoken:  de oorlog in Oekraïne. De vraag is dan ook hoe lang deze situatie zich blijft voordoen, zeker ook omdat het niet zozeer de productie van goederen is die de inflatie aanjaagt maar het risico dat geen gas uit Rusland krijgen.

Belangrijk is dat door de oorlog ook de economie stagneert, officieel is er nog geen sprake van maar het duurt niet heel lang en dan spreken we van een stagflatie (een economie die stagneert en een inflatie die oploopt). In het verleden hebben we stagflatie wel vaker gezien en dan was er meestal ook sprake van een oplopende werkloosheid; die wordt ons vooralsnog bespaard.