De ongelofelijke berg geld die wordt uitgetrokken voor de plannen van het nieuwe kabinet levert ongetwijfeld van alles op maar een bij-effect is wellicht een hogere inflatie dan we de laatste jaren gewend zijn geweest. Zeker in combinatie met het bijdrukken van geld dat de ECB de afgelopen jaren heeft gedaan door het opkopen van staatsobligaties.

Nu hoeft inflatie geen probleem te zijn (ca. 2% schijnt prima te zijn en het streven van de ECB) maar het heeft wel gevolgen die u misschien beter of minder goed uitkomen. Direct valt natuurlijk de verminderde koopkracht op: u koopt minder voor uw euro. Dat is nu vooral zichtbaar bij energie, wat overigens een aparte oorzaak heeft, maar ook levensmiddelen en bijvoorbeeld computers.

Behalve dat de koopkracht achteruit gaat, wat misschien weer leidt tot hogere lonen, zorgt het mogelijk voor een stijgende rente. En juist die rente speelt een grote rol in ons financiële leven. Veel hangt af van die rente: de kosten van wonen, de rendementen op obligaties en (indirect) de aandelenkoersen. Maar het beïnvloed ook im- en export en daarmee opnieuw onze koopkracht.
Een positief effect dat waarschijnlijk op langere termijn zal spelen is dat het de obligatie-rente verhoogt en daarmee zal het bijvoorbeeld de rendementen voor de pensioenfondsen verhogen.

Voor de huizenbezitter is vooral het minder waard worden van de schuld interessant, maar daar staat tegenover dat onderhoud en verbouwing duurder zullen worden.  Ook kan er mogelijk minder geleend worden. Of dit zal leiden tot lagere huizenprijzen is niet erg waarschijnlijk, huizen zijn inmiddels schaars.
Overigens, niet dat dat zo’n vaart zal lopen met de hogere rente want de EU bepaalt dat tegenwoordig en er zijn altijd economisch zwakke landen die in geval van rentestijging in de problemen zullen komen.