De lage rente heeft ook andere, minder prettige gevolgen voor financiële planning, namelijk waar vermogen in het spel is. De pensioenuitkeringen staan onder druk want de rekenrente ligt op een onrealistische 3%. Onrealistisch want er wordt een groot deel verplicht in staatsleningen belegd.

Wie fiscaal vriendelijk voor de oude dag wil sparen kan ook terecht bij lijfrenten. We kunnen echter met een spaarrente van 0% ook in lijfrenten geen serieuze vermogensaanwas realiseren en ook een uitkerende fase levert met 0% een probleem op. Gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden om te beleggen zonder dat er grote kosten mee zijn gemoeid of dat er veel kennis is vereist.

In geval van een lijfrente is het nu ook mogelijk om het fiscale regime (aftrekken bij het huidige hoge tarief, laten groeien en uitkeren bij een lager uitkeringstarief) te benutten en toch te beleggen, uiteraard in een belegging die past bij uw profiel en horizon.

Voor óns is het inmiddels gesneden koek; er zijn diverse manieren om om te gaan met de voor én nadelen van de lage rente.