Steeds vaker besluiten huiseigenaren vastgoed aan te houden als belegging. Een aanleiding is bijvoorbeeld een verhuizing; de woning die zij bezitten besluiten ze niet te verkopen maar te verhuren. Ook is het vaak een bewuste keuze om spaargelden te laten renderen of een stabiel (pensioen) inkomen te genereren.

Dan gelden er andere regels die vaak over het hoofd worden gezien maar essentieel kunnen blijken te zijn; de aansprakelijkheidsverzekering is zoiets. De standaard aansprakelijkheidsverzekering dekt verhuur aan derden namelijk meestal niet want verhuren is een zakelijke activiteit. Er moet dan een speciale verzekering voor eigenaren onroerend goed worden afgesloten.

Dan is het wel zaak om op de kleine lettertjes te letten want er kunnen uitzonderingen zijn voor bijzondere soorten huurders (bijvoorbeeld studenten of arbeidsmigranten), er kan een verschil in dekking zijn en er kunnen bepalingen zijn opgenomen die u niet kent.

Typische belegging gerelateerde zaken kunnen dan ook worden verzekerd zoals huurderving of dekking bij leegstand.
Daarnaast is het belangrijk om de opstalverzekering aan te passen aan het veranderende gebruik, ook hiervoor geldt dat er normaal gezien geen dekking is op de particuliere polis. Het is duidelijk; dit is maatwerk en niet iets wat je online even afsluit.