Komt het niet uit box 3 dan misschien wel uit box 2. Na jarenlang procederen heeft de overheid aan het kortste eind getrokken: de box 3-belasting (je weet wel, 30% over een niet bestaand rendement) is door de rechter teruggedraaid. Dat klinkt aardig als je bezwaar hebt gemaakt, en wat minder als je dat niet hebt gedaan want het is niet duidelijk wie nu gecompenseerd of zelfs terugbetaald wordt. Wel zeker is dat de systematiek verdwijnt en vervangen wordt door een rendement-afhankelijke belasting.

Voor iedereen die dat nog uit de vorige eeuw kent, het is de belangrijkste reden dat veel Nederlanders net over de grens in België wonen. Hoe het er uit komt te zien weten we niet maar het gaat op allerlei manier ontweken worden. Het is dus opnieuw koffiedik kijken waar het kabinet mee gaat komen maar één ijzer is al in het vuur gelegd: de ondernemer en zijn ondernemingsvermogen in box 2.

Ondernemers en vrije-beroepers (advocaten, tandartsen enzovoort) hebben een deel van hun vermogen nog in hun bedrijf zitten. Het is winst die nog niet is uitgekeerd. Het is mogelijk naar een holding verhuist en er is al winstbelasting over betaald maar het is nog niet in privé beschikbaar. Box 2 is een redelijk veilige plek, je kunt met je vermogen nog wat doen, bijvoorbeeld aan je zelf uitlenen voor hypotheek of belegging of je gebruikt het om in slechte tijden (zoals Corona) je bedrijf overeind te houden.

Het is dus geld dat bij de onderneming hoort en binnenkort door de belastingdienst wordt belaagd. We houden je op de hoogte!