Beleggen heeft altijd het gevoel van risico aan zich gekoppeld. En strikt genomen is dat ook zo, tenminste als je risico beschouwt als “de kans op variatie”. In tegenstelling tot het risico op het verliezen van je geld is “de kans op variatie” iets heel anders en veel minder eng dan het klinkt.

Vergelijk het eens met een Nederlandse zomer: je hebt in de zomer gemiddeld altijd hogere temperaturen dan in de winter, maar dat betekent niet dat elke dag zonovergoten is. Sterker nog: je weet dat er een grote kans bestaat dat een vakantie in eigen land verregent. En toch is het gemiddeld zeker warmer dan een gemiddelde winterdag.

En dit geldt ook voor beleggen; je weet dat er perioden kunnen zijn dat het rendement lager is dan gemiddeld, maar juist op de lange termijn is het gemiddeld altijd positief. Zo is er voor de wereld-index (zeg maar alle wereldwijde aandelen samen), geen periode van 10 jaar te vinden die niet tenminste 7% rendement opleverde (bij een gemiddelde van 10%). Dus hebben we het over risico, denk dan aan een Nederlands zomer.